Litouwen, De nieuwste Euro's

Litouwen, De nieuwste Euro's
Geschiedenis
Het grootvorstendom werd gesticht door de Litouwers, een van de heidense Baltische stammen, die van oorsprong in AukŇ°taitija (Boven-Litouwen) woonden.
Nadat vorst Mindaugas zich had laten dopen, kreeg hij in 1253 van paus Innocentius IV de koningstitel en ontstond het koninkrijk Litouwen. In 1263 werden hij en zijn zoons vermoord, de Litouwers bekeerden zich weer tot het heidendom en de koningstitel verviel.
Later breidde het grondgebied van Litouwen zich uit buiten zijn oorspronkelijke grenzen, waarbij het grote delen van het vroegere Kievse Rijk verwierf. Het omvatte in de 15e eeuw, de periode van zijn grootste uitbreiding, het grondgebied van het huidige Litouwen, Wit-Rusland, Oekra√Įne, Transnistri√ę en gedeelten van Polen en Rusland en was toen de grootste staat van Europa.
Het grootvorstendom vormde vanaf 1385 (Unie van Kreva) een personele unie met Polen. Litouwen en Polen werden met de Unie van Lublin van 1569 vervolgens verenigd in het Pools-Litouwse Gemenebest om met de Poolse Delingen aan het einde van de achttiende eeuw geheel door de buurlanden te worden opgedeeld.
De Baltische landen (Estland, Letland & Litouwen) hebben naast hun ligging en hun vergelijkbare grootte gemeen dat ze zich alle drie aan het eind van de Eerste Wereldoorlog losmaakten van de Sovjet-Unie, die toen net ontstaan was. In het Molotov-Ribbentroppact van 1939 kwamen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie overeen dat de Baltische staten opnieuw in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie kwamen. In juni 1940 werden ze door de Sovjets bezet, maar in 1991 opnieuw onafhankelijk.
De drie staten zijn parlementaire republieken en in 2004 traden ze toe tot de Europese Unie en de NAVO. Bron wikipedia.

Copyright © 2020 Coins & Stamps Rotterdam by Europost. Powered by Zen CartCoins & Stamps Rotterdam
Ginnekenweg 360
4835 NM BREDA
The Netherlands

  English  Nederlands