Andorra

Andorra

Nadat de regering van Andorra in 2003 het recht heeft gevraagd om euromunten te produceren bij de Raad van Europa, is een overeenkomst waarbij de EURO werd goedgekeurd als de enige wettige betaalmiddel op 1 april 2012 in werking gezet. Als onderdeel van de overeenkomst, om Andorrese munten te produceren werd afgesproken waarop het kleine vorstendom, gelegen in de oostelijke Pyrenee√ęn en begrensd door Spanje en Frankrijk om 2,5 miljoen munten voor zijn algemeen gebruik toe te laten. Dit recht werd toegekend die het mogelijk maakt voor de productie te beginnen vanaf 1 juli van dit jaar, maar het is bevestigd dat de Andorrese Mint niet de munten zal uitgeven tot de 1 januari 2014.

De ontwerpen van de munten zijn het resultaat van een landelijke wedstrijd die op 16 april 2013 werd gesloten. Ze zijn voorzien van dieren in het wild, kerken en fresco's en de kleinere drie denominaties delen een uniform ontwerp, de drie middelste coupures ook delen van een uniform design, de √©√©n euro en twee euromunt hebben beeltenis van individuele ontwerpen. Alle munten worden ge√Įllustreerd met het jaar "2014" waarvan bekend is dat hun eerste jaar van uitgifte zal zijn. De Andorrese Mint verwachten dat laatste modellen van de munten te hebben laten produceren in september 2014 en de zending van de circulatiemunten zal worden geproduceerd door zowel de Real Casa de la Moneda in Spanje en de Monnaie de Paris in Frankrijk.

1, 2 en 5 cent: Hebben als afbeelding het hoofd van de Pyrenese gems, een geit antilope dier, een inheems dier uit de bergachtige regio, het National Wildlife symbolen van het vorstendom. En de afbeelding van een adelaar in vlucht het symbool van het Pyrenese district Chamois, te zien linkerkant van de munt. Het ontwerp bevat de traditionele twaalf sterren, vertegenwoordiger van de oorspronkelijke leden van de Europese Unie, georganiseerd door het Verdrag van Maastricht in 1992. De naam en het jaar van uitgifte wordt schuin geplaatst naar de linkerkant van de primaire ontwerp. Het ontwerp van de munten is het werk van Ruben da Silva.

10, 20 en 50 cent: Afbeelding van een deel van de Fresco van Christus in Majesteit, de Fresco zelf is gelegen in de Església de Sant Martí de la Cortinada, een kerk waarvan de oorsprong begint ligt in de 12e eeuw. De huidige kerk werd in eerste instantie gebouwd in de 17e en 18e eeuw. Een enkelvoud witte uitkijktoren is een kenmerk van deze kerk, die ook is afgebeeld op de drie waarden, samen met de 12 sterren. De naam van het land, samen met het jaar van uitgifte is verticaal en aan de linkerkant van de primaire ontwerp geplaatst. Het ontwerp is het werk van de studio Moles Disseny, Escaldes-Engordany.

1 EURO: Afgebeeld is het Casa de la Vall (Valley House) huis van de Consell General of het Andorrese parlementsgebouw. Daterend uit de 16e eeuw, is het historische het land parlementsgebouw en een van de hoofdstad oudste gebouwen. Rondom het ontwerp is de ring van 12 sterren. De naam van het land, samen met het jaar van uitgifte is horizontaal en net gepositioneerd onder de primaire ontwerp. De afbeelding is het werk van Jordi Puy.

2 EURO: Het wapenschild van het Vorstendom van Andorra. De ring van 12 sterren verschijnt rond de kruin en de naam van het land, samen met het jaar van uitgifte verticaal en rechts van het wapenschild geplaatst.

Copyright © 2020 Coins & Stamps Rotterdam by Europost. Powered by Zen CartCoins & Stamps Rotterdam
Ginnekenweg 360
4835 NM BREDA
The Netherlands

  English  Nederlands